Sök efter recept

Lunch & middag

Här nedan kan du ta del av våra hälsosamma lunch- & middagsrecept.

Tonfiskbiffar med mynta, rissallad och kall sås med sweet chili och mynta

tonfiskbiffar webGer ca. 4 portioner.

Ingredienser tonfisksallad:

  • 3 burkar tonfisk i vatten
  • 6 cm purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära
  • 1 ägg + ½ dl äggvita
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 näve färsk mynta
  • 1 msk agavesirap
  • 3 msk vatten eller något mer, ska binda ihop smeten
    salt och peppar

Ingredienser rissallad:

  • 4 portioner kokt vitt ris
  • ½ grönsaksbuljong
  • 1 liten zucchini
  • 1 röd paprika
  • Kryddor: gurkmeja, paprikapulver och curry

Ingredienser kall sås:

  • 1,5 – 2 dl Crème fraiche (laktosfri, lätt, fett, beroende på målsättning av din kos)
  • 1 msk sweetchili sås (Kung Markatta)
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 vitlök
  • Några blad färsk mynta
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning och när det finns lite vatten kvar, tillsätt buljong och kryddorna.
  2. Hacka zucchini och paprika och små tärningar.
  3. Öppna tonfiskburkar och låt rinna av något.
  4. Strimla purjolök, vitlök och riv ingefära. Blanda ihop tonfiskbiffarna och låt dra 10 minuter.
  5. Blanda ihop den kalla såsen.
  6. Ner med grönsakerna i riset och blanda om.
  7. Forma medelstora biffar och stek tonfiskbiffarna i olja.

Pizza med botten av broccoli och halloumi, med halstrad panerad sesam- och currylax

pizza 001 webFräsch grön pizza med halstrad och panerad lax med sesam och curry.

Ger 4 portioner.

Ingredienser:

  • 100 gram/portion laxfilé

Panering:

  • 2 msk sesamfrö
  • 2 msk polenta
  • 2 krm gurkmeja
  • ½ tsk ingefära
  • 1 tsk curry
  • Salt och peppar

pizza 002 web

Tillbehör:

  • 1 gul paprika
  • 1 bit purjolök
  • 1 mozzarellaost
  • Pizzabotten
  • 1 ½ broccoli (hela)
  • 5 dl halloumiost
  • 1 ägg
  • ½ kruka persilja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Ugn på 200 grader.
  2. Mixa ihop hela broccoli (delat i bitar) och persilja. Över i en bunke och blanda ner ägg, riven halloumi, rapsolja och svartpeppar. Rör ihop!
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla på lite rapsolja. Bred ut pizzadegen över hela plåten och grädda i ugnen i 15 minuter.
  4. Under tiden rör ihop paneringen som du vänder laxen i, samt strimla paprika och purjolök.
  5. Halstra laxen 30-40 sek/sida och skiva laxen.
  6. När pizzadegen är ute ur ugnen, fördela purjolök, paprika, lax och mozzarella på pizzan och grädda snabbt av pizzan på lite högre värme så osten bara smälter lite grann. Ca 3-4 minuter!

Högrevsgryta med rött ris, böngroddar och crème fraîche

hogrevsgryta webLångkok passar oftast till dagar då man är ledig, så har du en sådan dag - varför inte tillaga denna goda middag? Jag koka under 3 ½ timme, kunde gått mindre men säkert längre om du vill ha en mer pulled pork variant av grytan.

Ingredienser till minst 5-6 portioner:

  • 800-1000 gram Högrev i bit
  • 1 rödlök
  • 3 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk fryst chili + 1 msk fryst ingefära
  • 1 burk eko krossade tomater
  • 3 hela tomater
  • 2 msk whisky – kan uteslutas
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 3 msk fryst persilja
  • Salt
  • Kryddor: 3 lagerblad, 10 vitpepparkorn, 5 kryddpepparkorn, 2 stjärnanis, 10 korianderfrön

Tillbehör:

  • Böngroddar
  • Crème fraîche
  • Rött ris

Redning: 

  • Potatismjöl + vatten

Gör så här:

  1. Skär högrev i mindre bitar och bryn i en stor gryta i smör. När det fått en fin färg, häll över vatten så det täcker köttet.
  2. Småkoka 1 1/2 timme, därefter ner med skivad lök, vitlök och morot och småkoka 1 timme till. I med extra vatten, så det täcker köttet igen.
  3. Efter 30 minuter ner med krossad tomat, whisky, balsamvinäger, chili, ingefära, honung och tärnad tomat.
  4. Koka även riset nu (som tar 40-45 min).
  5. Red grytan och smaka av med salt och persilja.
  6. Servera med riset, extra sallad och creme fraiche (uteslut för att dra ner på kalorierna).

Kalvköttbullar med rödbeta och potatis & blomkålstomp

JulköttbullmmosEnkelt och fräsch måltid som passar som vardagsmat men även till bjudning.

Ingredienser till 4 portioner:

  • 500 gram kalvfärs, 12 %

  • 2 st färska rödbeta

  • 1 ägg

  • 2 tsk mortlad kryddpeppar (5 st) & kryddnejlika(5 st) & 5 hel svartpeppar

  • ½ rödlök

  • 1 msk smör "eko" (för löken)

  • salt

    Mos

  • 6 potatisar "eko" 

  • ½ blomkål "eko"

  • 70 gram smör "eko"

  • salt & peppar

  • Kryddor: 3 lagerblad, 10 vitpepparkorn, 5 kryddpepparkorn, 2 stjärnanis, 10 korianderfrön

Tillbehör:

  • 1 pkt frysta eller färska rårörda lingon + 1 msk honung eller agavesirap.
  • riven pepparrot
  • valfria grönsaker

 

Gör så här:

  1. Gör moset: skala potatis och skiva dem och lägg dem i vatten som kokas i ca 10 min, tillsätt strimlad blomkål och sjud 5 min till. Häll av lite av vattnet och mixa ihop med smör, salt & peppar.
  2. Ugn på 185-200 grader och hacka rödlök som svettas i smör i en stekpanna på låg värme, låt svalna (för köttbullarna). Skala rödbeta och riv på ett rivjärn, minsta delen.
  3. Blanda ihop köttbullarna, rulla och lägg på en plåt med bakpapper. In i ugn i ca 10-12 minuter, högt upp.
  4. Riv pepparrot och koka upp frysta lingon och smaka av med lite honung (1 msk).
  5. Servera med valfria primörer ex stekta haricoverts.

 

 


Healthy Fish & chips

Fantastisk god måltid och det som tar tid är att få sötpotatisen knapriga, orkar du inte vänta gör sötpotatisstavar istället.

För 4 portioner

Ingredienser 

  • 400-500 gram sötpotatis

  • 100-125 gram/portion torskfile

  • 3 msk smör/olja att steka i

Panering:

  • 2 msk sesamfrö

  • 1-2 msk linfrö

  • 4 msk bovetemjöl

  • salt & peppar

  • 1 ägg

     

FishchipsRemuladsås: 4-5 portioner

  • 200-250 gram kvarg 0,2 %

  • 3-4 smågurka i lag

  • 1 tsk riven ingefära

  • ½ röd chili

  • ½ lime

  • ½ tsk curry

  • 2 krm gurkmeja'

  • salt & peppar

Tillbehör:

  • Kokt brysselkål (5 st/portion)

Gör så här:

  1. Ugn på 125 grader och tvätta sötpotatis och skiva väldigt tunt eller för att spara tid kör stavar.
  2. Lägg dem på en plåt med bakpapper på och olja dem på varje sida och strö över salt & peppar. In i ugnen i ca 45 minuter!
  3. Låt fisken rinna av något på hushållspapper, och blanda ihop paneringen, samt vispa upp ägget.
  4. Mixa ihop remuladsåsen och ställ åt sidan.
  5. Dela fisken i mindre bitar och vänd först i äggvisp och sedan panering, stek ca 1 min/sida i lite olivolja/smör. Koka brysselkål i vatten.
  6. Checka sötpotatisen och är dem inte krispiga, ät dem är goda ändå :)

Kalori/portion: ca 460 kcal (protein: 32g, kolhydrat: 29g, fett: 22g) 


Laxpudding med sötpotatis

Super enkel måltid och vill man lyxa till det har man brynt smör till med riven pepparrot. 

Ger 4 portioner.

Ingredisenser:

500-500 gram sötpotatis (2 medelstora)                                                                                                                                Laxpudding

1 bit purjolök (⅓)

½ zucchini

3*125 gram laxfile

1 pkt dill

 Äggstanning

2 ägg

1 dl äggvita

250 ml kokosmjölk (krämig)                                                                               

salt & peppar                                                                                                                               

 

Tillbehör:

  • riven pepparrot och valfri övrig sallad

     

Gör så här:

  1. Ugn på 185-200 grader.
  2. Koka sötpotatis m skal i ca 10 minuter, låt svalna och dra bort skalet.
  3. Skiva purjolök, zucchini, lax, sötpotatis och hacka ner dillen.
  4. Vispa ihop äggstanningen.
  5. Klä en springform med folie och smörj med smör. Bygg ihop två lager med lax, sötpotatis, purjolök, zucchini och dill. Slå på äggstanningen.
  6. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen.

 

1 portion utan skirat smör: ca 500 kcal (protein: 28g, kolhydrat:35 g, fett: 29g)


 

Tom Kai Soppa med räkor - 4 portioner

Syrligt god soppa som går utmärkt att byta ut med kyckling eller tofu för veggo alternativ.

1 schalottenlök

1 röd urkärnad chili

2 vitlöksklyftor

2 cm ingefära

1 citrongräs

2 lime

2 msk tomatpure

1-2 tomat

1 orange paprika

1 burk vattenkastanj

3 tsk sesamolja (stekning)

5 dl (500 g) krämig kokosmjölk + 5 dl vatten

1 msk fisksås

400 gram handskalade räkor

färsk koriander

Tillbehör: glasnudlar eller sjögräsnudlar

 

  1. Hacka ner lök, vitlök, ingefära, citrongräs, chili och fräs i sesamolja på medelvärme. Tillsätt tomatpure, kokosmjölk, lime, vatten, fisksås och sjud 10 minuter och stäng därefter av värmen.
  2. Ner med strimlad tomat,paprika och vattenkastanj (om inte du inte redan köpt skivad).
  3. Skala räkorna och koka enligt anvisning risnudlar eller sjögräsnudlar.
  4. Låt soppan få ett uppkok och servera med nudlar, räkor och färsk koriander.

 

 

 

 

 fridhs neg

Kontakt:

0768-404042
info@fridhs.se

 

Följ oss på sociala medier:
Prenumerara på vårt nyhetsbrev!

vit fb   vit insta