Sök efter recept

Frukost

Här nedan kan du ta del av våra hälsosamma frukostrecept.

Bakad gröt med gojibär och kokos

bakadgrotmedgojibar

Ingredienser:

  • 2 portioner
  • 1 banan
  • 2 dl havregryn
  • 2 ägg
  • 1 dl äggvita
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk jordnötssmör

Tillbehör:

  • Gojibär
  • Kokosflingor

Gör så här:

  1. Ugn på 175 grader.
  2. Mosa bananen och blanda ner havregryn, ägg, äggvita, nypa salt.
  3. Lägg ner i en smord form (två små om du har hemma) och klicka ner jordnötssmör och baka av i ugnen i ca 15 minuter.
  4. Servera med tillbehören.

Söndagsfrukost deluxe med scones

hemmagjordscones web

Inte helt fel att förbereda hemmagjord sylt och scones och därefter ta en långpromenad i skogen för att sedan gräddas av scones i ugnen. Vilken bra start på en solig söndag.

Scones recept:

  • 3 dl Lailas glutenfria mjölmix (Kockens)
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ½ tsk salt
  • ¾ dl äggvita
  • 1 ½ dl naturell yoghurt 2% (kefir)
  • Kryddor: 8 mortlade kardemummakärnor, ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna och rör om.
2. Tillsätt smöret och jobba in, för att sedan ha ner äggvita och yoghurt.
3. Låt vila 5 minuter.
4. Smörj muffinsplåt med lite kokosolja och klicka ner 7 muffins scones.
5. Grädda ca 10-12 minuter.


Bakad proteingröt med blåbär och jordnötssmör

Superenkel och supergod frukost eller varför inte som mellanmål. Innehåller bra kolhydrater, magert protein och fett. Passar utmärkt om du ska träna för att ladda upp kroppen. Har använt mig av ett proteinpulver från Matters, gillar dessa produkter då deras sötningsmedel är ett honungspulver dvs utan kemiska sötningsmedel som annars finns i många andra proteinpulver. Inte för att jag säger det är fel men känns alltid bra att försöka äta så rent som möjligt. Bor man i Helsingborg finns detta att köpa på Functional Fitness, FNF.

Ingredienser:

  • 1 portion
  • 1 dl havregryn
  • 1 skopa Matters blåbär
  • ⅓ tsk vaniljpulver
  • 1-2 tsk linfrö
  • 1 ½ – 2 dl vatten (behöver man mer kalorier, använd mjölk, rismjölk, havre)
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk jordnötssmör

Tillbehör:

  • Kokosflingor
  • Gojibär

Gör så här:

  1. Ugn på 185-200 grader.
  2. Ta fram en form och smörj den med kokosolja eller annat fett.
  3. Blanda ihop alla ingredienser utom jordnötssmör.
  4. Ner i formen.
  5. Toppa med jordnötssmör och grädda 10-12 minuter.
  6. Servera med valfritt tillbehör, t.ex. kokosflingor eller gojibär.

Banan- och fikonbröd

bananfikonbrocc88d

Ett saftigt och smakrikt bröd. Funkar som frukost eller som mellanmål och är perfekt att frysa in.

Ingredienser:

  • 2 mogna bananer
  • 6 fikon
  • 2 ägg
  • 1 dl äggvita
  • 1 msk honung eller agavesirap
  • 4 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk muskotnöt
  • 2 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl yoghurt 0,4 % (laktosfri)
  • ½ dl pumpakärnor

Gör så här:

  1. Ugn på 175 grader.
  2. Vispa ägg och honung fluffigt och mosa bananerna i en annan bunke och klipp ner fikon, rör ihop.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna i banansmeten och sedan yoghurten.
  4. Rör sedan ner det i äggblandningen och sista i med pumpakärnorna. Rör ihop!
  5. Klä i en form med bakplåtspapper och ner med smeten.
  6. Grädda i 40-45 minuter, längst ner i ugnen.

Tapenadetoppade ägg

tapenadetoppadeagg

En vardagsfrukost ska gå snabbt att tillaga och detta frukosttips håller dig mätt länge. Det du kan förbereda är tapenaden om du inte köper färdig. Kolla då innehållsförteckningen så det inte innehåller en massa konstiga saker. Tapenade är utsökt på riskakor med.

Ger 1 portion.

Ingredienser:

  • 2 kokta ägg
  • 4 jordgubbar
  • 1 sats hemgjord tapenade
  • 1 burk svarta kalamataoliver (de med kärnor - mer smak!)
  • 1 grillad paprika (färdig på burk från Zeta)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 sardeller
  • 1 msk pressad citron
  • ¾-1 dl olivolja
  • ½ kruka färsk basilika

Gör så här:

  1. Ta ur kärnorna från oliverna. Gör tapenaden genom att först mixa ihop allt förutom oljan.
  2. Ner med oljan och mix igen till en krämig röra.
  3. Smaka av med svartpeppar.
  4. Koka äggen i 8 minuter.
  5. Dela äggen och lägg på en klick tapenade och servera med några jordgubbar.

 fridhs neg

Kontakt:

0768-404042
info@fridhs.se

 

Följ oss på sociala medier:
Prenumerara på vårt nyhetsbrev!

vit fb   vit insta