BarnYOGA

Yoga för barn och förälder

barnyoga

Ta i akt under sommaren under er ledighet att yoga med ditt barn, en lekfull yoga där ni samarbetar ihop i olika positioner, andningslekar, avslappning och meditation. Att yoga med sitt barn skapar en trygghet och kroppsmedvetenhet som förstärker sinnen i kroppen. Yoga positionerna har en positiv inverkan på barnens flexibilitet, balans, korrdination och styrka. Andning är grundläggande inom yogan och det hjälper barnen att stimulera kroppens lugn och ro-system och hjälper dem att hantera stress och starka känslor. Avslappning förbättrar barnens återhämtning och chans till att lugna ner kroppen.

5 veckors kurs

Barn: 4 - 8 år

När: torsdagar 15.30-16.20

Period: 11 juli - 8 augusti 

Pris: 595 kr

Plats: Functional Fitness, Ängelholmsvägen 27, Helsingborg 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MammaiFokus

 


Mammaifokus

 

En 6 veckors komma i form kurs, riktat till dig som vill komma igång efter din graviditet. Där jag som coach vägleder dig tillbaka genom att stärka upp din insida efter en förlossning, och att din magmuskeldelning går tillbaka, så du kan träna rätt efteråt. Träning sker med din egen kroppsvikt samt olika redskap.
I denna kurs ingår även vikten av att äta rätt som nybliven och som familj. Ge dina barn en grundbas i bra och näringsrik kost, som kommer gynna ALLA. 

Plats: Functional Fitness, Ängelholmsvägen 27, 25453 Helsingborg

2019

Start: 6/8 - 10/9 (6 veckor)

Start: 17/9 - 22/10 (6 veckor)

Pris: 1495 :-
Antal platser: 6 st/grupp
När: Tisdag 12:00-13:00 

Vid anmälan av Mammifokus meddelar du
* Fullständigt namn
* Kursstart (datum) 
* Samt info om ålder på ditt barn och tidigare erfarenhet av mammaträning eller träning för övrigt.

 

Gruppträning

Efter du gått komma i form kursen kan du välja att fortsätta förbättra din fysiska förmåga med ökad belastning och något högre tempo. Vi jobbar med både kondition & styrketräning. Använder oss av roddmaskin, kettlebell, sandbag, medicinbollar, gummiband, egenkroppsvikt mm. 

För att delta i vår gruppträning ska du ha gått MammaiFokus. Fortsättningskurs drar igång direkt efter avslutad MammaiFokus kurs. 

Betalningssätt

10 klipp: 1395 :-

3 månader: 1995 kr

6 månader: 445 kr/månad

12 månader: 345 kr/månad

För att boka ditt medlemskap, skicka ett mejl till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Du är välkommen att testa på vid 2 tillfällen utan extra kostnad. 

Nytt schema från 29 JULI 2019          
Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag
Mammafys: 11:00-12:00 Mammafys: 11:00-12:00 12.30-16.30 (pt, mammacoachning, personlig träning, kostprogram, inbody) Mammafys: 9.30 -10.30 Tettan Mammafredagsfys: 12:10-13:00 8:50-9:50 yoga
  Mammaifokus kurs 12.10-13.10 (6 veckors)   Sommarkurs Barnyoga 4-7 år, 15.30-16.20 14.00-15.30 Tillgänglig: pt, kost, inbody   
      16:45-17:45 Kettlebell core pass

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                      

Mammamage Coachning

Boka upp en personlig coachning för att se över hur din magmuskeldelning har gått tillbaka samt få feedback och övningar för att stärka upp kroppen på rätt sätt efter graviditet & förlossning.

Tid: 45 minuter

Pris: 445 :-

Plats: Functional Fitness, Ängelholmsvägen 27, 25453 Helsingborg

                                                                                                                                                                                                                                                     

 

                       

 

 

 

 

KOSTPROGRAM

KOSTPROGRAM 

Kostprogram START (Program 3)

Ett 8 veckors kostprogram där fokus ligger att uppnå ditt mål genom ett skräddarsytt kostprogram. Ett program för att snabbare nå ditt mål, genom en personlig näringsguide och regelbunda uppföljningar.

Pris: 1195 kr/månad

Ingår:

  • Ett kostprogram inkl. receptbank
  • Personlig näringsguide
  • Mailsupport 5 dagar/vecka
  • Formcheck var 14:e dag
  • En Inbody/månad

 

 

Allmänna villkor för dig som blir kund på Fridh`s Kost & Träning 

 

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

ÄMNESOMSÄTTNINGSTEST

Ämnesomsättningstest

Gör din ämnesomsättningsanalys!

Jag engagerar mig inte enbart kring just vad du stoppar i dig, det finns många andra bakomliggande orsaker till varför man mår som man gör. Men kosten är en viktig del till ett hälsosamt liv. Personligen tror jag på att VI som individer har olika ämnesomsättningstyper dvs vad jag kommer att äta är kanske inte vad du kommer behöva äta för optimal hälsa just för dig. Hänger du med? Jag själv är en protein&fett typ som mår bäst av att äta livsmedel som innehåller protein och fett, just för att det håller min kropp i rätt balans. Så när det kommer till kostförändring kan jag hjälpa dig till att finna vilken kost som passar just dig och sätta ihop ett kostschema efter det.

Hur fungerar det?

Du kommer få svara på en del frågor kring din nuvarande livsstil. Hur du äter, hur du mår när du äter, sover du bra, hur mår din mage, stressar du mycket med mera. När du besvarat på alla frågor, skickar du in resultatet till mig. Jag analyserar och återkommer med dina slutresultat.

Pris: 495 kr

Ingår:

  • Ämnesomsättningstester som skickas via mejl.
  • Personlig utvärdering och feedback av din ämnesomsättningstyp.

 

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

RECEPT

RECEPT

Recept, bilder och länkar.

 


IMG 1622 webFrukost

Bakad gröt med gojibär och kokos

2 portioner
1 banan
2 dl havregryn
2 ägg
1 dl äggvita
nypa salt
2 tsk jordnötssmör
Tillbehör: gojibär och kokosflingor

  • Ugn på 175 grader.
  • Mosa bananen och blanda ner havregryn, ägg, äggvita, nypa salt.
  • Lägg ner i en smord form (två små om du har hemma) och klicka ner jordnötssmör och baka av i ugnen i ca 15 minuter.
  • Servera med tillbehören.

 


 IMG 1629 webMellanmål

12 st - Chokladbollar med proteinpulver

½ dl mandlar
3 färska dadlar
1 dl havregryn
½ dl bovete kross (sköljd i varmt sedan kallt vatten)
1 tsk vanilpulver
1 skopa choklad proteinpulver “Matters”
½ dl äggvita
1 msk kakao
2 msk kokosolja
nypa salt

  • Rulla i kokosflingor
  • Mixa ihop mandlar och dadlar och tillsätt havregryn och bovetekross. Mixa snabbt.
  • Ner i en skål och blanda ner övriga ingredienser. Låt vila 5 minut i kylen och rulla bollar som sedan vänd i kokosflingor.

 


IMG 1815 webLunch/Middag

Marinerad Kalkonfile med sjögräsnudlar och fräscha grönsaker - 2 portioner

100-120 gram kalkonfile/portion.

Marinad:
1 msk sesamolja
½ msk olivolja
½ tsk grön currypasta
2 cm ingefära
½ dl mango
1 tsk glutenfri tamarisoja
1 lime (skal + saft)
nypa salt

Tillbehör: purjolök, paprika, morot, groddar, jordnötter, färsk koriander, risnudlar eller kolhydratsnåla sjögräsnudlar.

  • Mixa marinaden och låt köttet marinera i ⅔ delar i  30-1 h i kylen eller över natten.
  • Ugn på 200 grader (grill).
  • Strimla grönsakerna.
  • In med kalkonfile i ugnen i ca 15-20 minuter och därefter vila i folie i ca 10 minuter.
  • Förväll nudlarna i kokande vatten några minuter och häll av vattnet. .
  • Skiva kalkonfile och servera på en tallrik av risnudlar, grönsaker, extra dressing och hackade och rostade jordnötter. Samt en halv extra limeklyfta.

 


 IMG 1634 web30 minuters matlagning

Hemmagjord sylt

1/2 dl torkade bär, jag hade aprikoser
1/2 dl gojibär
1/4 dl chiafrö
2 dl vatten
130 g tinade bär (valfritt)
2 tsk kokossocker
nypa salt

  • Blanda ner torkad frukt, gojibär, chiafrö, vatten och salt och i en kastrull och låt småkoka 10 minuter.
  • Ner med de tinade bären och småkoka ytterligare 5 minuter.
  • Låt svalna i en burk med lock. Förvaras i kylen i minst 7 dagar.

 


Hälsosamma snacks/efterrätter/Dessert

IMG 2020 web

SYRLIG RAW CHEESECAKE MED MANGO, KIWI OCH BASILIKA

1 TÅRTA TILL CA 8-10 port.

Botten:
18 små dadlar (urkärnade)
40 gram sesamfrö
40 gram pumpafrö
50-60 gram mandelmjöl (1,5-2 dl)
2 tsk dadelsirap eller agavesirap
nypa salt
lite vatten om botten inte binder sig

Fyllning:
2 dl cashewnötter
1 dl solrosfrön
1/2- 3/4 dl agavesirap
1 dl citronsaft eller limesaft eller blanda
1 dl kokosolja
1/2 msk äkta vaniljpulver
2 tsk badaboo pulver (går att utesluta, finns på Life eller Ica maxi)
1/2 tsk gurkmeja (för färgen)

Topping:
1/2-2/3 färsk mango
1 kiwi
1/2 dl äggvita
näve färsk basilika
2 msk chiafrö
vatten

  • Börja med botten genom att mixa ihop och platta ut i en form (medelstor) och vill du ha en hög cheesecake en mindre form.
  • Mixa ihop fyllningen och häll över botten. Platta ut och plasta formen.
  • Ställ i frysen, ca 1 timme.
  • Gör toppingen genom att mixa ihop alla ingredienser, vatten har du i om den är för fast. Men den ska inte vara för lös i heller.
  • Ta ut cheesecaken från frysen och på med toppingen.
  • Tillbaka in i frysen och låt sätta sig i minst 1 timme till. Går fint att göra dagen innan.

 


 

Kladdkaka på svart bönor

380 gram svarta bönor (1 pkt)
175 gram färska dadlar (8 st)
100 gram mörk choklad 70%
40 gram kokosolja (1 dl)
30 gram chiafrö
2 ägg
2 msk kokossocker
3-4 msk kakao
2 tsk bakpulver
20 gram gojibär (½ dl)
nypa salt

  • Ugn på 175 grader. Skölj bönorna, mixa med dadlarna (urkärnade) och chiafrö.
  • Smält chokladen med kokossocker och kokosolja.
  • Vispa upp äggen och ner med choklad blandningen.
  • Tillsätt kakao, bakpulver, salt och rör till en smet.
  • Ner med bönbladningen och rör om till en slät smet.
  • Lägg ner i en hög form med bakplåtspapper (jag tog en brödform) och grädda 20-25 minuter.
  • Låt svalna och servera med färska hallon och vispad grädde.

Jag vispade upp en pro pudding ”vanilj” med extra vanilj och vatten. För lägre kaloriinnehåll. Går även bra med vispad kyld kokosgrädde med vanilj i.

 


 Recept från förra hemsidan

Morotskladdkaka med citronfrosting

Hade en annan plan i huvudet men denna plan bytes ut mot detta recept. Ett recept där jag hittar lite inspiration från recept på nätet och gör min egen prägel och vad som fanns på Öland under påskledigheten. En kladdkaka för dig som vill undvika för söta bakverk och har i vita bönor vilket gör att kakan får ett högre proteininnehåll, vilket är super 🙂

För mina smaklökar en väldans god morotskladdkaka. Skulle nog chansa på att en bit ligger runt 250 kcal. Om man vill hålla koll på sitt dagliga intag.

För 10-12 bitar:
2/3-1 paket vita bönor ”eko”
2 ägg
3 msk honung
4 msk kokosolja ”smält”
2 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk salt
1 tsk kanel & kardemumma
1/2 tsk ingefära
1 dl sojamjölk eller annan dryck
6 aprikoser eller dadlar
2 medelstora morötter
1/2 pkt sockerfri choklad (Marabou) eller 86 % mörk choklad

Frosting:

1 pkt lätt Philadelphia ost
1 dl lätt kvarg
1/2 citron ”saften”
2 msk honung eller annan sötningsmedel
1/2 tsk vaniljpulver

  1. Ugn på 175 grader.
  2. Skala och riv morötterna på den tunnare delen av rivjärnet.
  3. Mixa ihop aprikoser eller dadlar med vita bönor och tillsätt ägg och honung och mixa igen.
  4. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten, blanda ihop.
  5. Smält kokosoljan och tillsätt i smeten ihop med sojamjölken. Är den för fast än tillsätt mer vätska.
  6. Ner med det rivna morötterna.
  7. Klä en forms botten med bakplåtspapper och smörj med kokosolja och mandelmjöl som täcke.
  8. Hacka chokladen och rör ner i smeten.
  9. Ner med smeten i formen och grädda ca 35- 45 minuter i ugnen. Beror på hur kladdig man vill ha den.
  10. Blanda ihop frostingen som läggs på när kakan har svalnat.

 


 

Glutenfria Kardemumma Scones

Ett recept som DU måste testa!

För 4 portioner:

2 dl havregryn (glutenfria)
2 dl sempers Bovete/teff mjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl havremjöl
1 msk kokossocker
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt

Kryddor: 1/2 tsk malen ingefära & 1 tsk mortlad kardemumma

50 gram smör (om man vill laktosfritt eller byt ut mot kokosolja)

3 dl laktosfri mjölk 1,5 %

  1. Ugn på 250 grader.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Arbeta in med fingrarna.
  3. Tillsätt mjölken och jobba ihop.
  4. Låt vila 10 minuter.
  5. Lägg två delar på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut något. Skåra 4 skivor/del.
  6. Grädda i 20-25 minuter i ugnen (under mitten i ugnen).

Njut med en ost och sylt och en äggröra som tillbehör om man vill.

 


 

Två sorters paj – glutenfria

Igår var det mellodags med syster min och min bästa vän Cissi. Plats hemma hos mig och blev sugen på tacopaj och slutresultat blev två sorter. En klassisk tacopaj på mitt vis och en med kycklingfärs och med smak av curry. Så himla goda och pajdegen som är glutenfri är utsökt och verkligen crunchy. Rekommenderar att du gör denna!

Ett klassiskt recept säger ofta att det är för 4 portioner dock menar jag om du vill gå ner i vikt eller håller igen på något vis, att denna paj varar till 6 portioner (om du är en person som vanligtvis äter 5-6 mål/dag, kör du någon typ av fasta kan det absolut vara för 4 portioner). Varför säger jag då detta? Pajdegen är väldigt fett då den innehåller mandelmjöl, ägg och smör så gott med energi kan jag tala om hehe 🙂 Är du elit absolut 4 portioner 🙂

Klassisk tacopaj med sweet chili täcke och Kyckling & curry paj med sweet chili täcke

Pajdeg för en paj (dubbel för två pajer):

2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrö
2 dl bovete & teffmjöl (funkat med annat med, går att köra på enbart mandelmjöl)
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
50 gram skirat smör (smält och kylts ner)
1 ägg
eventuellt lite kallt vatten

  1. Smält smöret och låt det svalna i kylen.
  2.  Mixa ihop de torra ingredienserna och tillsätt ägg och mixa igen.
  3. Ner med smöret och mixa ihop och tillsätt lite vatten om det inte binder ihop sig.
  4. Smörj en pajform och platta ut degen och nagga med en gaffel.
  5. Förgrädda 10 minuter på  ca 200 grader.

Fyllning 1:

400-500 gram nötfärs
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
Kryddor: 1-2 tsk spiskummin, 1 tsk paprika pulver, salt och peppar
smör att steka i

Fyllning 2:

400-500 gram kycklingfärs
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
Kryddor: 1 tsk spiskummin, 1/2 tsk gurkmeja, 1 tsk paprika pulver, 1-2 tsk curry och 1 tsk ingefära, salt och peppar
smör att steka i

Topping för paj 1:

1 – 1 1/2  burk laktosfri creme fraiche eller havre creme frachie
3 msk sweet chili sås (kung markatta)
2 msk tomatpuré
1 msk honung eller agavesirap
salt och peppar

  1. Börja med fyllning 1 och värm upp en stekpanna med smör eller olja som du steker färsen i.
  2. Hacka lök, vitlök och chili och fräs med och tillsätt sedan kryddorna. Fräs någon minut och ner i pajskalet.
  3. Gör fyllning två på samma sätt.
  4. Rör ihop toppingen och bred över färsblandningen.
  5. Grädda pajen i 25-30 minuter så den får en gyllenbrun yta på ca 200 grader.

En färdig grädda paj för avsmakning och lova mig att du gör denna goda paj.

Till min tacopaj mixa jag även ihop en snabb guacamole creme med avokado, tomat, lite creme fraiche, citron, spiskummin, salt och peppar. Samt en sidosallad på gurka, tomat, riven morot och salladsmix.

 


 

Grym träningsmåltid

Här var det en stressig eftermiddag med möte nere i stan och när jag väl skulle cykla hem fick jag inte upp mitt lås. Och kallt som det var, hade jag inte kraft nog att fortsätta lirka. Ringde svärfar så han fick komma ner och öppna det på ett försök. Pinsamt men men….börjar verkligen tröttna på denna kalla vinter. Vill ha vår NUUUUUU…..

Så när man äntligen var hemma, hade jag en liten plan efter matveckans matplanering. Dock ändrade jag om lite så det gick snabbare och måste säga att det tonfiskbiffarna blev riktigt bra.

Tonfiskbiffar med mynta, rissallad och kall sås med sweetchili och mynta

För ca 4 portioner

Tonfiskbiffar:

3 burkar tonfisk i vatten
6 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
1 ägg + 1/2 dl äggvita
1 msk fiberhusk
en näve färsk mynta
1 msk agavesirap
3 msk vatten eller något mer, ska binda ihop smeten
salt och peppar

Rissallad:

4 portioner kokt vitt ris
Kryddor: gurkmeja, paprikapulver och curry
1/2 grönsaksbuljong
1 liten zucchini
1 röd paprika

Kall sås:

1,5 – 2 dl Crème fraiche (laktosfri, lätt, fett, beroende på målsättning av din kos)
1 msk sweetchili sås (kung markatta)
1 tsk agavesirap
1 vitlök
några blad färsk mynta
salt och peppar

  1. Koka riset enligt anvisning och när det finns lite vatten kvar, tillsätt buljong och kryddorna.
  2. Hacka zucchini och paprika och små tärningar.
  3. Öppna tonfiskburkar och låt rinna av något.
  4. Strimla purjolök, vitlök och riv ingefära. Blanda ihop tonfiskbiffarna och låt dra 10 minuter.
  5. Blanda ihop den kalla såsen.
  6. Ner med grönsakerna i riset och blanda om.
  7. Forma medelstora biffar och stek tonfiskbiffarna i olja.

 


 

Syrlig basilika Raw cheesecake

Gillar du syrliga desserter är denna att rekommendera. En tvist är att jag har färsk basilika i, super trevligt kan du tro. Tillaga den igår och den är väldigt mättande, så en liten bit räcker gott och väl. Bjöd det idag på finalen av Foodchallenge ute på Tilling Träning. Och den fick bra betyg.

Syrlig raw cheesecake med mango, kiwi och basilika

1 tårta till ca 8-10 portioner

Botten:

18 små dadlar (urkärnade)
40 gram sesamfrö
40 gram pumpafrö
50-60 gram mandelmjöl (1,5-2 dl)
2 tsk dadelsirap eller agavesirap
nypa salt
lite vatten om botten inte binder sig

Fyllning:

2 dl cashewnötter
1 dl solrosfrön
1/2- 3/4 dl agavesirap
1dl citronsaft eller limesaft eller blanda
1 dl kokosolja
1/2 msk äkta vaniljpulver
2 tsk badaboo pulver (går att utesluta, finns på Life eller Ica maxi)
1/2 tsk gurkmeja (för färgen)

Topping:

1/2-2/3 färsk mango
1 kiwi
1/2 dl äggvita
näve färsk basilika
2 msk chiafrö
vatten

  1. Börja med botten genom att mixa ihop och platta ut i en form (medelstor) och vill du ha en hög cheesecake en mindre form.
  2. Mixa ihop fyllningen och häll över botten. Platta ut och plasta formen.
  3. Ställ i frysen, ca 1 timme.
  4. Gör toppingen genom att mixa ihop alla ingredienser, vatten har du i om den är för fast. Men den ska inte vara för lös i heller.
  5. Ta ut cheesecaken från frysen och på med toppingen.
  6. Tillbaka in i frysen och låt sätta sig i minst 1 timme till. Går fint att göra dagen innan.

Njut av denna mättande och friska cheesecake.

 


 

Hamburgare så som det ska smaka

Vill ju inte börja med att skryta men herregud vad bra detta blev. Tänkte faktiskt först vara lat och köpa färdiga hamburgarebröd men ändrade genast och kollade som jag hade råvaror hemma för att göra en deg. Blev att jag tog vad som fanns hemma. De blev inte glutenfria men bättre än köpt. Testade för första gången att kalljäsa degen i kylen och det blev hur bra som helst.

Pricken över i:et var dressingen som jag gjorde hamburgaren så god och den passar till kött och kycklingrätter. Blir en stor sats av den.

Hemmagjord hamburgare med rostad paprikamajonäs, ugnsbakad sötpotatisklyftor och grönkålchips samt ett hemmagjort hamburgarbröd

Hamburgare:

100-125 gram högrevsfärs per portion
1 ägg
Kryddor: paprikapulver, salt och peppar
Hamburgarbröd ”kalljäst”
30 g jäst
15 gram kokossocker
1/2 tsk salt
4 dl cashewnötsdryck
1 msk honung
40 gram rapsolja
140 gram bovetemjöl
50 gram rismjöl
280 gram dinkelmjöl
150 gram fint vetemjöl
Du kan säkert använda vilket mjöl som helst. Va kreativ 🙂

Grönkålschips:

Grönkål
olivolja
salt och peppar
Sötpotatisklyftor
4 små sötpotatisar
1 msk olivolja
Kryddor: 1/2 tsk paprikapulver, 1 krm muskotnöt, salt och peppar.

Rostad paprikamajonäs:

1 pkt mini paprikor
1 schalottenlök
1 äggula
1 msk balasmvinäger
2 pressad vitlök
1 tsk senap
Kryddor: 1 tsk paprikapulver , 1/2 tsk chiliflakes
1 dl vatten
Rapsolja
salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med degen till hamburgarbröden genom att blanda ihop allt och arbeta degen 10 minuter.
  2. Lägg degen i en oljad bunke med lock och ställ i kylen (kan göra den dagen innan med). Låt jäsa minst 2-3 timmar.
  3. Ugn på 230 grader och halvera paprikorna och schalottenlöken. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugn i ca 25 minuter.
  4. Dela grönkålen och marinera i lite olivolja, salt och peppar.  Och efter halva tiden lägg även grönkålen på plåten med paprika och lök, kör resterande tid.
  5. Tvätta sötpotatis och dela i stavar som marineras i olivolja, kryddorna och salt peppar. Ställ åt sidan.
  6. När paprika och lök svalnat, ta bort skalen och lägg ner i en blender/mixer.
  7. Tillsätt allt förutom olja och mixa ihop till en slät smet. Därefter kör du medan du långsamt tillsätter rapsolja till en fast konsistens.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. När degen jäst klart delar du dem i 70 gram/bröd och forma en boll som du lägger på en plåt och tryck till dem något.
  10. Jäs ytterligare 60 minuter och ett tips är att jäsa i ugn som är va 30 grader (avstängd ugn efter gräddning av paprikorna. Dock ska du även rostad sötpotatis så man kan ha dem i ugnen ett tag för att sedan låta dem jäsa utanför.
  11. Lägg sötpotatis på en plåt och rosta i ugn 20-25 minuter på 225-235 grader.
  12. Pensla bröden med lite äggvita och sesamfrö och grädda i ugn i ca 6-8 minuter på 230 grader.
  13. Samt blanda högrevsfärs med ett ägg, salt och peppar.
  14. Forma biffar och stek i olja/smör.

Lovar att detta kommer bli en grym smakupplevelse. Gör det till helgen när man har lite tid för matlagning. Eller så tar man ut delar av detta recept.

 


 

Överförväntan goda Semelwrap

Har hört ordet semlewrap innan, man aldrig tänkt tanken på att utforska mer än så. Förrän någon la ut ett intressant recept som jag bara ville testa och JA det var verkligen gott och väldigt mättande kan jag lova. Då jag valt att köra glutenfritt har jag ersatt mjölet mot mandelmjöl och det är fett vilket gör hela efterrätten till en mättande historia och hög kalorimängd. Så vill du hålla vikten kan en semlewrap räcka gott och väl.

Semlebrödet – 8 st:

4 msk mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
4 msk rismjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk mortlad kardemumma
3 msk kokossocker
nypa salt
4 msk chiafrö (läggs i vatten)
1 dl kokosmjölk ”krämig”
2 msk smält kokosolja

  1. Lägg chiafrö i vatten så det täcker, låt dra.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och ner med kokosmjölk och smält kokosolja.
  3. Tillsätt chiafröna som stått och dragit ca 10 minuter (ska bli som gele).
  4. Ugns på 225 grader och dela degen i 8 bitar.
  5. Kavla ut varje bit mellan ett vikt bakpapper med kavel till en runda wrap. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Jag grädda 4 i taget.
  6. Grädda i 5 minuter och låt vila.

Mandelmassa:

2 dl mandelmjöl
3 msk äggvita
3 msk kokosmjölk
2 msk agavesirap
1 vaniljstång
nypa salt (kan uteslutas)

  1. Mixa ihop! Klart!

Servera semlewrapen antingen med vanlig vispad grädde eller vispad kokosgrädde med vanilj i. Jag la kokosgrädde i frysen minst 2 timmar sedan vispa jag det med vaniljpulver. Gillar när det var något kallt.

 


 

Hel kyckling i ugn på äppleöl

Jag bara gillar att tillaga hel kyckling i ugn, så smidigt och lätt och dessutom billigt protein och smakrik. Perfekt för helgen!

Hel kyckling ”svensk”:

1 gul lök
2 morötter
2 kanelstänger
1 äpple
2-3 lagerblad
10 hel kryddpepparkorn
1 äppleöl (finns på systemet)
lite vatten

Till sås:

Grädde/havre grädde
äppelcidervinäger
redning ”maizena” (om det behövs)
salt och peppar
Kokt och smörstekta rotfrukter
3 polkabetor
7 potatisar
torkad timjan
salt och peppar

Gör så här:

  1. Ugn på 185-200 grader.
  2. Dela lök, morot och äpple i mindre bitar, ner i en gryta samt de andra tillbehören. Salta och peppra kycklingen som sedan läggs ner i grytan.
  3. Häll över ölen och lite extra vatten.
  4. In i ugn och bräsera under lock i 1 timme, sedan tar du ut grytan och tar av locket och kör ytterligare 40min-1 timme så kycklingen får lite färg. Dra då ner värmen till 185 grader.
  5. Medan kyckling är i ugnen koka potatis och rödbetor som sedan svalnar i kyl tills dem steks i smör, smaksätt med timjan, salt och peppar.
  6. När kycklingen är klar (vätskan ska va genomskinlig), ta upp kycklingen och läggs den i folie så den får vila 10-15 min. Sila över vätskan i en mindre gryta och pressa ut smakerna från lök, morot och äpple med en sked.
  7. Koka såsen så den reduceras något och tillsätt sedan grädde och koka upp. Red såsen med maizena och smaka av med salt, peppar och lite äpplecidervinäger.
  8. Stek potatis och rödbeta i smör medan kycklingen vilar.
  9. Dela kyckling för servering.

 


 

Bakad proteingröt med blåbär och jordnötssmör

Super enkel och super god frukost eller varför inte som mellanmål. Innehåller bra kolhydrater, magert protein och fett. Passar utmärkt om du ska träna för att ladda upp kroppen. Har använt mig av ett proteinpulver från Matters, gillar dessa produkter då deras sötningsmedel är ett honungspulver dvs ingen kemiskt sötningsmedel som annars finns i många andra proteinpulver. Inte för att jag säger det är fel men känns alltid bra att försöka äta så rent som möjligt. Bor man i Helsingborg finns detta att köpa på Functional Fitness, FNF.

1 portion:

1 dl havregryn
1 skopa Matters blåbär
1/3 tsk vaniljpulver
1-2 tsk linfrö
1 1/2 – 2 dl vatten (behöver man mer kalorier, använd mjölk, rismjölk, havre)
nypa salt
2 tsk jordnötssmör

  1. Ugn på 185 -200 grader.
  2. Ta fram en form och smörj den med kokosolja eller annat fett.
  3. Blanda ihop alla ingredienser utom jordnötssmör.
  4. Ner i formen.
  5. Toppa med jordnötssmör och grädda 10-12 minuter.
  6. Servera med valfritt tillbehör ex kokosflingor/gojibär.

 


 

Fisk och räkbiffar med rostad sesamfrö, vitkålssallad med sting och en härligt krämig och syrlig avokadosås

I frysen låg en hälleflundra som min styvfar fångat i Norge till mig samt en påse räkor. Självklart skulle jag göra biffar på det. Jag bara älskar fisk och skaldjur och äter det minst 3-4 gånger/vecka, om inte mer. Då man är kock tar man ju lite av vad man har hemma ibland. Idag var en sådan dag och det blev hur bra som helst.

Hemma hos oss serverade vi till vitt ris då både har tränat innan och behöver de snabba kolhydraterna. Annars går det fint med fullkornsris eller helt utesluta om du ska dra ner på kolhydraterna och servera en extra sallad till (om man vill, kålsalladen räcker bra med).

För 4 portioner:

Fisk och räkbiffar
1 påse skalade räkor – 200 gram
200-250 gram vit fisk
1/2 rödlök
1/2 röd chili
1 liten bit riven ingefära
1 ägg
2 msk fryst dill
1 msk potatismjöl (eller annat mjöl som binder som du har hemma)
2-3 msk rostade sesamfrö
salt och peppar
Vitkålssallad med sting
1 bit vitkål
10 sockerärtor

Dressing:
1-1 1/2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1/2 tsk senap
fryst dill
salt och peppar

Syrlig avokadosås:

1/2 dl smetana eller annan krämig sås, som ex havre creme frachie, kokosgrädde, creme fraiche
1 dl vatten
1 avokado
2-3 msk citronsaft
1 tsk honung
salt och peppar

Extra: kokt ris (vit eller fullkorn)

Gör så här:

  1. Låt fisk och räkor rinna av på papper några minuter.
  2. Koka ris enligt anvisning och du ska ha det till.
  3. Finhacka så länge rödlök, chili och ingefära, ner i en skål. Rosta sesamfrö i en torr panna.
  4. Mixa fisken i en blender och ner med ett ägg. Mixa igen. Över i skålen, blanda om och ner med övriga ingredienser.
  5. Låt vila i kylen 5-10 minuter.
  6. Gör kålsalladen: strimla kålen fint och skiva sockerärtorna, ner i en skål och blanda ihop dressingen som du slår över. Blanda om och låt dra tills servering.
  7. Ta fram en kastrull och ner med smetena (eller det val du väljer av krämighet) och vatten. Låt sjuda upp och ner med avokado och citronsaft. Mixa till en slät sås och smaka av med honung, salt och peppar. Samt extra citron efter smak av syrlighet.
  8. Ta fram en stekpanna och hetta upp olja + lite smör.
  9. Forma biffar och stek ca 1 minut/sida, på medelhög värme.

Servera!

 


 

Glutenfria Lussebullar

Tänkte att jag skulle göra hederliga lussebullar men efter varit sjuk och magen inte i form, blir det glutenfria. Ville även få in tekniken som alla konditorer pratar om, vilket är att massera in smöret sist i degen. Visste inte om det skulle gå med en glutenfri variant, men ett försök blev det. Jag gillar att själv utveckla och komma på nya idéer i köket. Slutresultatet blev faktiskt över förväntat.

1 sats på 20 lussebullar:

1 paket torrjäst för söta degar
300 gram Lailas glutenfria mjölmix
200 gram ljus teffmjöl
1 paket saffran
2 tsk fiberhusk
1 dl stevia socker
1 tsk himalayasalt
1,5 dl havregrädde + 1 dl vatten
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ägg (pensling)

Gör så här:

  • Blötlägg russin till toppingen (undviker du få torra lussebullar när dem gräddas i ugnen)
  • Ta fram en stor bunke.
  • Värm upp havregrädde och vatten till 45 grader och ner med jästen. Blanda ut. Sedan över i bunken.
  • Tillsätt övriga ingredienserna förutom smöret.
  • Till sist massera in de rumsvarma smöret och knåda 5 minuter.
  • Låt jäsa till dubbel storlek.
  • Knåda degen och sedan formar du  20 lussebullar.
  • Lägg på plåt med bakplåtspapper på och låt jäsa 30 minuter ytterligare. Förbered ugn på 225-250  grader.
  • Tryck i russin och grädda 5-7 min.
  • Pensla sedan med uppvispad ägg efter gräddningen.

Kan säga att det är den bästa glutenfria deg som jag jobbat med, känns precis som vanlig deg med vetemjöl.

 


 

 

 fridhs neg

Kontakt:

0768-404042
info@fridhs.se

 

Följ oss på sociala medier:
Prenumerara på vårt nyhetsbrev!

vit fb   vit insta